Mögelallergi

Mögelallergi kan vara påfrestande.

Mögelallergi bestäms med ett klassiskt pricktest.

Det är inte så vanligt med mögelallergi och det kan vara svårt att avgöra om det rör sig om vanlig allergi eller den mögelrelaterade varianten då symptomen är så pass lika. Den som kanske sedan tidigare har någon form av allergi kanske inte betänker att problemen med snuva, kliande ögon och irriterade luftvägar har blivit värre. Det är dock ganska enkelt att testa om man har mögelallergi och det här gör man på samma sätt som med andra allergier med hjälp av pricktest på armen. Om man upptäcker att man är allergisk mot mögel, men inte är medveten om svartmögel i hemmet eller på jobbet, så kan det vara läge att undersöka detta för att finna källan till allergibesvären.

Är det mögelallergi?

Det har forskats en hel del om mögel, och idag så vet man att mögel precis som andra allergener kan få immunförsvaret att reagera genom att skicka ut histaminer i blodet som försvar. Det här kan leda till många olika symptom såsom snuva, täppts näsa, hosta och ögon som kliar och rinner. Mögelgifter kan också förgifta kroppen så att man får andra typer av sjukdomstillstånd men då rör det sig inte om allergi utan om förgiftning. Kroppen kan inflammeras då man utsätts för möglet och då kan man också få problem med snuva och klåda, så det är inte alltid så lätt att veta om det verkligen rör sig om allergi. Oavsett om man är allergisk mot svartmöglet eller om man har förgiftats av det så är det förstås så att man måste sanera och få bort svampen från sin bo- och arbetsmiljö för att må bättre.

Vad kan man göra?

En stor fördel med mögelallergier är att de är lättare att behandla än andra allergier. Det rör ju sig trots allt om ett begränsat område där mögelsvampen sitter. För att bli av med allergin så behöver man i stort sett bara se till att luften blir fri från sporerna som triggar allergin. Det bästa är förstås att genomföra en sanering där man blir av med källan till allergin. Om det är så att man inte kan göra detta omgående så kan man använda sig av en luftrenare som ser till att man inte andas in de farliga gifterna. Det är klart att man kan ta antihistaminer för att dämpa effekten av att få histamin i blodet men det här är ju inte en långsiktig lösning och fungerar inte då det rör sig om förgiftning. I och med att möglet faktiskt kan vara farligt på många fler sätt så ska man se till att få bort källan hellre än att försöka kontra med mediciner.

I ens eget hem så är det ju enklare att påverka situationen medan en arbetsplats kan vara svårare att få sanerad. På arbetsplatsen så kanske man kan förbättra situationen genom att ordna med egen luftrenare.